За життя

США, день сьомий-дев'ятий

(попередня серія тут)

В понеділок до мене мали прийти підключати кабельне ТБ і Інтернет від Verizon. Ще на вихідних з'ясувалося, що оператор випадково поставила заявку на наступний понеділок, в грудні, але через рік. Причому через сайт Verizon'а я змінити дату не зміг (AJAX не працював як слід), тому довелося телефонувати голосом. Голосом дівчина перенесла встановлення на наступний день, причому порадувала тим, що можна вибрати, в якій половині дня буде інсталятор (та, що була в п'ятницю, це не пропонувала, сказала "протягом дня").

Оскільки день звільнився, я вирішив поїхати в ділершип забрати автівку. Зателефонував sales manager'у, а той мені у відповідь "скиньте, будь ласка, інформацію про платіж, бо ми чогось грошей не бачимо на рахунку. А як скинете, то можете приїздити забирати". Тобто вони машину віддають і без грошей :). Я таки скинув, попросив пошукати. Гроші знайшлися. Той же sales manager спитав, як я буду діставатися ділершипа і запропонував (!) забрати мене з дому. На що я погодився - біля 20 км (ногами не дійдеш), а Uber вивчати не хотілося. Отже він мене забрав, і ми поїхали в ділершип.

Всі документи вже були мені видані на руки ще в четвер, тому забирання становило лише інструктаж по функціях автівки і перегляд комплектності мануалів. Sales manager мені 10 хвилин розповідав про всі кнопки і важелі на панелі керування (типу я сам цього не знаю, але він має це робити), потім видав checklist і роздруківку, як відповідати на лист, котрий прийде невдовзі після придбання, і в якому проситимуть оцінити роботу ділера. Розруківка не для того, щоб полестити ділерові, а для того, що якщо відповісти якось не так, то доведеться слухати цю 10-хвилинну лекцію заново. А чекліст для того, щоб я переконався, що мені все розповіли. Слід сказати, що скільки ми машин в Києві купували (4 нових), жодного разу такого сервісу не бачили (лише один раз з Віпоса, коли я Ауді купував, приїздили до нас додому щоб дружина підписала якісь папери, але вона тоді саме народила, і виїхати просто не могла, а їм потрібен був підпис).

Машину видали з повним баком (дрібниця, але дуже зручно, що можна їхати у справах, а не шукати заправку, як в Києві, де видають машини з бензином так щоб до заправки доїхати, і не більше). Аптечка була в комплекті, але в США вона не обов'язкова. Також немає вимоги про вогнегасник, трикутник, світловідбивні жилети, і що ми там ще маємо возити. От в цьому я як раз за європейські вимоги (я ще колись напишу про особливості руху в США, це окрема історія), аніж за американське, прямо скажемо, розгільдяйство.

З місцевих цікавинок, що їх ставлять в машини для США -- тріальна підписка на супутникове радіо XM, а також навігація, на якій розмічені навіть рядки на парковках біля супермаркетів. Щоправда, в гугля теж мапа по США детальна, але все одно приємно :). Ще в дзеркало вбудовані кнопки для керування гаражними дверима. Теж дуже зручно, не треба тягати пульти, котрі періодично губляться. Так, пульт від гаражу в будинку, де я живу, попередні винаймачі десь про...ли.

Отже, машину я забрав і поїхав в магазин. Я там за вихідні примітив недорогі стільці (2 шт. в комплекті, збирати самому). А в мене ще й знайшовся купон на 15% знижку. Як раз машиною можна було ці стільці забрати. Придбав, зекономив $15. Приїхав додому збирати -- один зі стільців з поламаною ніжкою. Поїхав назад міняти. Взяли без проблем, навіть не дивилися. Спитали, чи я хочу гроші чи іншу коробку. Я сказав, що коробку, пішов взяв її в залі, і за 10 хвилин проблему було вирішено. А стільці неймовірно якісні і солідні. І недорогі (майже врубєль). Навіть не знаю, як в тій коробці брак опинився.

У вівторок в мене було підключення інтернету і ТБ. Приїхав моторний і привітний хлопець, білий (чому згадую, - тому що в моєму районі побачити caucasian це велика рідкість). Провозився він, щоправда, понад дві години, але він міняв стару коробку якусь на нову, перетягував кабелі тощо. Взагалі вибору кабельного тут немає -- що протягнули, те і підключаєш. Це в місті можна на багатоповерхівку протягнути кабелі від кількох компаній, а тут всі будинки приватні, і тягнути кабелі до кожного невигідно. Але інтернет жвавий - я підключив 100мбіт, можна було і більше, але мені не треба (принаймні поки що).

Поки хлопець підключав кабельне, мені попривозили кілька коробок з меблями. Тут більшість меблів продається розібраними і запакованими в коробках. До того ж, доставляються вони curbside -- машина звантажує з кузова, і добре якщо дотягнуть під двері (зазвичай метрів 10-15). А то і на узбіччі поставлять і все, тягни далі як хочеш. Коробка - штука важка. Я вже згадував, що ліжко мені мають привезти теж розібраним, але там одна з частин - понад 40 кг важить. То мені підказали поїхати купити возика спецального, щоб затягти меблі в гараж. Поїхав. В Home Depot (на кшталт нашого Епіцентру, хоча трохи менше) возиків цих - на будь-який смак. Шкода, що я в Києві такого не бачив ніколи (а я по Епіцентру з Леруа Мерленом налазився досхочу). Вже опробував цю тачку на тумбі під ТБ (розібраній, в коробці). А робочий стіл свій я докантував від вантажівки до будинку ще зранку, без тачки, а після обіду вже його збирав.

Сьогодні вирішив прокотитися в DMV, спробувати зареєструвати машину. Річ у тім, що ділери чомусь були впевнені, що мені потрібні місцеві водійські права, щоб зареєструвати машину, і, відповідно, самі її реєструвати не взялися. Їдь, мовляв, сам розбирайся. Ну ок ... Приїхав - все аналогічно відділу соцзахисту. Одна черга до information desk, де сидить тітонька і робить попередній перегляд принесених документів. Далі вона видає талончик, з котрим сидиш (місць для сидіння більше, аніж відвідувачів) і чекаєш, поки тебе приймуть. В мене до талончика не дійшло -- хоча можна зареєструвати автівку і без прав і без SSN'а (його ще коли пришлють), але потрібен якийсь-там сертифікат, котрого мені ділер не дав. Довелося їхати додому і телефонувати ділерові (все тому ж sales manager'у, я про нього колись окремо розповім, цікавий дядько). Сертифікат мені мають надіслати додому аж із Кореї. Це станеться наступного тижня. А в мене, гм, 30 днів на реєстрацію автівки.

Про реєстрацію розповім, коли пройду її. Ще тут можна індивідуальні номери замовляти, але про це теж згодом, як дійду до них (я замовлятиму собі, це тут копійки коштує).
0
Олександр
11.12.2015 15:38:03

Ти так і не написав яку автівку купив. А так дуже цікаво було прочитати.

Посилання 0
0
11.12.2015 20:21:04

Ще дійдемо до цього. Напишу, коли про місцевий рух писатиму.

Батько Посилання 0
0
12.12.2015 16:00:26

Пізнавально )))

Посилання 0