За життя

США, страхування автівки

(попередня серія тут)

Коли писав про автівку, забув згадати про такий важливий аспект, як страхування.

Страхувати автівку обов'язково для того, щоб її зареєструвати. Є опція заплаттити $500 і не страхувати, але це опція незрозуміло для кого, оскільки без страховки їздити заборонено в принципі (інакше відкличуть номери автомобіля). Страховка подається в DMV при реєстрації автівки.

Сама страховка - це просто роздруківка картки, котру надсилає страхова компанія. Ніяких номерних полісів, як в Україні, не потрібно. Все в електронній формі і все можна перевірити електронно. Плюс відповідальність за fraud'и така, що нікому і на думку не спаде щось підробити (нікому крім якихось відірваних імігрантів, котрі граються з державою в непотрібні ігри).

Я за страховку телефонував (і це був мій перший голосовий дзвінок тут) тому, що в електронній формі страховку можуть продати, але якщо є місцеве водійське посвідчення (потрібно надати його номер). Якщо немає - телефонуй, передавай поштою свої документи (скан документів + фото з камери комп'ютера для порівняння) і продадуть страховку.

Сама страховка продається на пів-року (більше і менше опцій, схоже, що немає). Можна платити щомісяця, можна заплатити раз на 3 чи 6 місяців (може й якась знижка буде, не знаю).

Страховка включає в себе і цивільну відповідальність і захист автівки. Цивільна відповідальність - це головне, від чого ми страхуємося, і її суми дуже великі. На страхування власне машини припадає 40%  страхової премії, ще 10% - це страхування мене (медичне, головним чином). І 50% - це страхування відповідальності перед іншими.

Страховка покриває зокрема евакуацію автівки і оплату орендного автомобіля (в сумі до $1000).

Ставка страхової суми - величезна в порівнянні з вартістю автівки, але, повторюся, вартість машини там впливає не так суттєво, як в Україні. Вся страховка коштує ~$2100 на 6 місяців -- приблизно $353 за місяць (перший місяць трохи дорожчий).

Якщо би я мав місцеве водійське посвідчення і досвід водіння, то вартість страховки була би дещо меншою -- біля $260 на місяць. Теж не дешево, але більш affordable. Загалом це ще попереду - сказали, що коли я його отримаю і буде місцевий стаж (закордонний вони не рахують), то вартість знизиться.

Ще вартість страховки можна дещо знизити, вибравши меншу суму покриття за цивільною відповідальністю. Але це погана ідея, оскільки потім засудять. Краще мати більше покриття.

Загалом скажу так - в Україні я би за страховку на Santa Fe перші роки платив би майже ту суму (трохи меншу, насправді, бо в мене по моїх машинах страховка була біля 5.5% за КАСКО + добровільна цивільна відповідальність). Тому я не сильно переймаюся.